Passiefhuis of lage-energiewoning: wat is het verschil?

    Sep 2019

    De termen “passiefhuis” en “lage-energiehuis” heb je ongetwijfeld al eens gehoord, maar wat is nu precies het verschil? En waarom kiest de ene voor een passiefhuis en de andere voor een lage-energiehuis? Wij zochten het voor jou uit.

    Passiefhuis

    Een passiefhuis is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Dit binnenklimaat kan je zowel in de zomer als in de winter behouden. Bij een passiefhuis houdt men zoveel mogelijk rekening met de instraling van zonnestralen. Daarom plaats je dus best zoveel mogelijk glas aan de zuidkant van het gebouw. Een voorwaarde hierbij is natuurlijk dat de bouwgrond goed georiënteerd is. In het ideale geval is de volledig ‘open’ zuidkant naar je tuin gericht zodat je optimaal van je tuin kan genieten. Daarenboven vermijdt je dat mensen op straat zomaar binnen kunnen kijken. Verder wordt er enorm goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd.

    Een voorwaarde voor een passiefhuis is dat de totale hoeveelheid primaire energie voor alle toepassingen, sanitair warm water en ruimteverwarming en koeling beperkt is tot 120 kWh per m² geklimatiseerde vloeroppervlakte. je hebt dus maar een minimale hoeveelheid nodig aan energie om een passiefhuis te verwarmen. De warmte komt vooral van zonlicht, lichaamswarmte van de bewoners, warmteverliezen van elektrische apparaten en warmterecuperatie bij mechanische luchtverversing.

    Lage-energiehuis

    Bij een laagenergiewoning pas je in feite dezelfde technieken toe als bij een passiefhuis. Hierbij wordt de nadruk gelegd op goed isoleren, goed luchtdichten, ventileren met warmterecuperatie én de winterzon benutten. Toch gebeurt dit in mindere mate vergeleken met een passiefhuis. Je hebt dus wel nog een verwarmingssysteem nodig van 4 à 9 kW. Toch wegen de kosten van deze verwarming niet op tegen de kosten van de extra isolatie dat vereist is voor een passiefhuis. Men schat dat een passiefhuis toch al snel 15000 euro meer kost dan een lage-energiewoning. Om budgettaire redenen zullen velen het idee van een passieve woning uiteindelijk links laten liggen.

    Heb je nog vragen over uw eigen energieverbruik of ben je op zoek naar een geschikte EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem gerust een kijkje op onze website of contacteer ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

     

    Afbeelding: https://www.gessato.com/stoney-cross-low-energy-house/

     

     

    Gerelateerde berichten

    Contacteer ons: 09 226 12 33

    Mail ons: info@mijnepb.be