Other Services

Te warm? MijnEPB biedt koellastberekeningen aan

Om een eigenaar van een efficiënte airco te zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw airco juist gedimensioneerd wordt. Als u een airco hebt die te licht is voor uw huis, moet hij de hele tijd draaien om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot een zeer hoge elektriciteitsrekening. Enkel een koellastberekening kan zorgen voor de meest efficiënte manier om te koelen.

Airco plaatsen?

Als uw huis te warm is om comfortabel te zijn, komt u misschien in de verleiding om snel een airco te installeren. Doe het niet! Een te zware airco kost u geld en een te lichte airco kost u geld. Om te weten te komen of de geplande airco correct is voor uw huis, laat een koellastberekening uitvoeren!

Koellastberekening MijnEPB

Een berekening van de koellast helpt u bepalen welk vermogen de airco moet zijn voor uw gebouw. Dit is afhankelijk van de oppervlakte, de isolatie, het gebruik, beschaduwing, … Enkel op die manier kan een ruimte het hele jaar door een comfortabele binnentemperatuur behouden.

 

In sommige huizen is de airco zo’n inefficiënt systeem dat het de hele dag draait.

Wanneer u een airco hebt die te licht is voor uw woning, moet hij de hele tijd draaien om aan de vraag te voldoen. Dit kan leiden tot hogere energierekeningen en een kortere levensduur van uw systeem. Een correct gedimensioneerd systeem moet het hele jaar door comfort bieden zonder meer dan 5% over- of ondergedimensioneerd te zijn.

Koellastberekening MijnEPB

Vier factoren die het vermogen van de airco beïnvloeden

De eerste factor die ervoor kan zorgen dat uw airco niet constant draait, is het vermogen van uw systeem. Als uw airco te licht is, kan hij het huis niet effectief koelen en zal hij langer en harder moeten draaien dan nodig is. Een overgedimensioneerd systeem verspilt energie door meer af te koelen dan nodig.

De tweede factor die onnodig elektriciteitsverbruik kan veroorzaken is slechte isolatie van de woning. Hierdoor kan tijdens de zomermaanden warmte worden opgenomen door de woning en wordt koeling bemoeilijkt.

Een derde factor die leidt tot hogere energiekosten dan normaal is het gebruik; als iemand het hele jaar door 24 uur per dag in een huis woont, dan hebben ze hogere eisen naar comfort. Ook warmt de woning sneller op omdat men meer apparatuur laten draaien, zoals laptop, verlichting, ventilatie, … Ook de bewoners zelf geven warmte af (+/- 100 Watt per uur).

Tot slot kan je luchtlekken hebben in de isolatieschil van het gebouw (het gebouw is niet luchtdicht). De lucht kan zowel naar buiten als naar binnen lekken, wat kan leiden tot nog extra warmtewinst in de zomer en warmteverlies in de winter.

 

Het belangrijkste element is het vermogen van uw airco.

De belangrijkste factor is het vermogen van uw airconditioningsysteem. De grootte van het huis en hoeveel zonlicht er door alle ramen komt, bepalen hoe zwaar de airco moet zijn. Indien een huis bijvoorbeeld een groot raam op het zuiden heeft dat veel warmte binnenlaat, dan zal een iets zwaardere airco voorzien moeten worden.

Hoe meer ramen en hoe meer zonlicht, hoe zwaarder de airco moet zijn.

 

Besluit: de ideale airco

Wanneer uw huis niet koel aanvoelt, komt dat omdat er te veel warmte uw huis binnenkomt. De warmte is afkomstig van zonlicht, hogere buitentemperaturen, gebruik van de woning en luchtinfiltratie door kieren in de muren.

Zonder een koellastberekening zal u een te licht of te zwaar systeem plaatsen. Beiden leiden tot heel wat extra kosten. Enkel met een koellastberekening kan de ideale airco gedimensioneerd worden.

Koellastberekening MijnEPB

Vragen?

Add more questions

Your email address will not be published.

Request your
competitive quote

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation

Contacteer ons: 09 226 12 33

Mail ons: info@mijnepb.be