Dec 2020
De E-peil eis daalt van E90 naar E70 vanaf 1 januari 2020. Ook de korting op onroerende voorheffing (KI) verdwijnt voor een E-peil van E90.
Dec 2020
Om het (renteloos) renovatiekrediet te verkrijgen is een recent EPC+ vereist. Zo hebben banken een uniforme vergelijkingsbasis op basis van dezelfde rekenmethodiek. Daarom besliste de Vlaamse regering dat iedereen die een residentieel gebouw verkoopt vanaf 1 januari 2022, over een recent EPC+ moet beschikken dat opgemaakt is na januari 2019. Dat impliceert dat alle oudere, nog geldige
Nov 2020
Woningeigenaars die hun pand grondig(er) willen isoleren of energiezuinig renoveren, maken vanaf 1 januari 2021 aanspraak op nieuwe (en hogere) premies van de Vlaamse overheid. ©Johan Rasking Als Vlaanderen zijn klimaatambities op lange termijn – tegen 2050 – wil waarmaken, moeten er de volgende dertig jaar 95.000 woningen per jaar energetisch gerenoveerd worden. Een grote
Oct 2020
In de laatste jaren komen steeds meer nieuwe en innovatieve verwarmingstechnieken voor woningen op de markt. Je kan nu zelfs ook je woning verwarmen met verwarmend glas. IQ-glas bevat een geïntegreerd elektrisch verwarmingselement en zorgt voor een aangename stralingswarmte in het gebouw. Op die manier kan je jouw ruiten zelfs als primaire verwarming gebruiken. IQ-glas is snel en eenvoudig te installeren en heeft tal van andere voordelen.
Oct 2020
Er zijn opnieuw premies voor warmtenetten. Wees er snel bij. MijnEPB helpt je op weg.
Sep 2020
Ondertussen weet iedereen dat je bij een renovatie verplicht rekening moet houden met de energieprestaties van het gebouw. Toch is het niet eenvoudig om de optimale combinatie van alle mogelijke energiemaatregelen te bepalen. Zoeken naar de beste energiemaatregelen voor zo weinig mogelijk kosten neemt veel tijd en energie in beslag. Met Reno-pro kun je nu alle energiemaatregelen tegen elkaar afwegen en zo de meest kosten-efficiënte combinatie uitkiezen.
Sep 2020
Stabiliteitsstudie nieuwbouw ééngezinswoning Benieuwd hoe we een stabiliteitsstudie opmaken? Dit maken we volledig op in 3D zodat we elk facet van de woning in kaart kunnen brengen. Dit gaat van de fundering waar eventueel puntkrachten op komen door kolommen tot en met de doorbuiging van de nok. Elk detail wordt berekend Elk afzonderlijk element wordt
Aug 2020
Steeds meer Vlamingen kiezen ervoor om vloerverwarming te installeren in hun renovatie of nieuwbouw. Er zijn echter verschillende manieren om vloerverwarming te plaatsen. Welke methode is nu het meest geschikt voor jouw bouwproject? Wij zochten het voor je uit.
Jul 2020
Tegen 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Hoewel dit een stap in de goede richting is, blijkt dit nog lang niet voldoende om de huidige klimaatproblemen aan te pakken. Het wordt hoog tijd dat we als samenleving dezelfde visie krijgen en ons engageren voor duurzaamheid en groene energie. Zelf kun je alvast heel wat ondernemen om mee te bouwen aan een duurzame toekomst. Slechts wanneer we met z’n allen dezelfde inspanningen leveren kunnen we een gezond leefmilieu creëren en behouden.
Jun 2020
Tijdens een hittegolf zijn de dagen zeer zonnig en warm. Hoewel zonnepaneleneigenaars hierbij zich al gauw in de handen wrijven, blijkt een hittegolf toch niet zo positief voor de productie van zonne-energie. Bij te hoge temperaturen daalt het rendement en wordt er minder stroom toegelaten op de hoogspanningskabels. Meer hierover lees je verder in dit artikel.
Jun 2020
Vlaanderen lanceert een nieuwe app waarmee je nu zelf kunt ontdekken hoe jouw bodemstructuur er precies uit ziet. De app bevat informatie over de verschillende bodemlagen en hoe deze geëvolueerd zijn tijdens de geschiedenis. Dit kan interessant zijn om te weten welke metalen er eventueel aanwezig zijn en waar je bijvoorbeeld grondwater kunt vinden.
May 2020
Vandaag is de energiefactuur voor velen onder ons een ingewikkeld geheel van gegevens en cijfers. De Vlaamse regering wil hierin verandering brengen door de energiefactuur te vereenvoudigen en verduidelijken. Op die manier heeft de consument meer inzicht in het verbruik en kostprijs en kan het contract met de leverancier snel en gemakkelijk geraadpleegd worden. Uiteindelijk zou het beter inzicht in de factuur ook moeten een stimulans zijn om energie te besparen.
Apr 2020
Volgens de experten zullen we nog een hele tijd met het coronavirus moeten leven. We zullen dan ook nog een hele tijd maatregelen moeten blijven nemen om de verdere verspreiding of nieuwe opflakkeringen van het virus zoveel mogelijk te vermijden. Dat geldt des te meer van zodra we de strenge ‘lockdown’ maatregelen afbouwen en het
Apr 2020
In Vlaanderen kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp als groene energiebron. In plaats van warmte uit de bodem te halen kun je nu ook een vijver als warmtebron gebruiken voor jouw warmtepomp. Hierbij wordt energie uit het water gehaald en vervolgens door de warmtepomp omgezet van lage temperatuur naar hoge temperatuur. Naast verwarmen kan dit systeem zelfs ook gebruikt worden om te koelen. Deze eindeloze voorraad van energie brengt dus heel wat voordelen met zich mee.
Mar 2020
Vanaf 5 juni 2018 moet er bij de vergunningsaanvraag voor het slopen van niet-residentiële gebouwen een sloopopvolgingsplan (SOP) bijgevoegd worden. Dit SOP is een overzicht van alle te slopen fracties tijdens de verschillende stappen van het sloopproces. In het sloopopvolgingsplan wordt extra aandacht gegeven aan gevaarlijke stoffen en wordt advies gegeven voor een optimale efficiënte sloop. Meer informatie over het SOP lees je verder in dit artikel.