Vlaamse regering voert nieuwe maatregelen in voor energie en milieu

    Aug 2019

    Onlangs vond de zogenaamde superministerraad plaats waarin maar liefst 180 agendapunten omtrent energiebeheer en afvalverwerking werden besproken. Tijdens deze vergadermarathon nam de regering verschillende besluiten over het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, Vlaams Energie- en Klimaatplan, Luchtkwaliteitsplan, Verpakkingsplan en Decreet Basisbereikbaarheid.

    Nieuwe maatregelen voor een proper, duurzaam en koolstofarm Vlaanderen

    De bedoeling van de nieuwe maatregelen is om te streven naar een duurzaam, proper en koolstofarm Vlaanderen, aldus Vlaams minister-president Geert Bourgeois. De belangrijkste topics zijn de invoer van statiegeld, hernieuwbare energie, de betonstop en luchtkwaliteit.

    Statiegeld

    Statiegeld op plastic flessen en metalen blikjes komt er voorlopig niet. Toch start de regering wel verschillende proefprojecten op met een soort beloningssysteem. Indien de industrie de vooropgestelde doelstellingen niet haalt zullen ze wel statiegeld invoeren vanaf 2023.

    Er worden wel effectieve maatregelen getroffen omtrent het gebruik van plastiek. Plastieken zakjes worden verboden en herbruikbare bekers zijn nu verplicht op evenementen.

    Hernieuwbare energie

    Als we de energiedoelstellingen van 2030 willen behalen moeten we het huidig aandeel van groene energie kunnen verdubbelen. Hiervoor moeten we onder andere 12,6 miljoen extra zonnepanelen installeren. Dit komt uiteindelijk neer op 2 zonnepanelen per Vlaming, wat perfect mogelijk is volgens Minister van Energie Bart Tommelein.

    Verder moeten we ook meer energie gaan besparen. Hiervoor komt er vanaf 2021 een verbod op mazoutketels, een premie voor warmtepompen en worden er extra isolatieregels ingevoerd. Daarnaast ruilen we de verkeersbelasting in voor een “slimme kilometerheffing”.

    Betonstop

    Het beleidsplan voor Ruimte Vlaanderen krijgt eindelijk vorm. Vanaf 2040 mogen we geen extra ruimte meer innemen. Mensen die hierdoor financiële nadelen ervaren krijgen een vergoeding.

    Luchtkwaliteit

    De Vlaamse regering beslist om de huidige normen van de luchtkwaliteit tweemaal te verstrengen. We gaan nu van het Europees niveau naar het niveau van de WHO (wereldgezondheidsorganisatie). De invoer van lage-emissiezones in steden zal hiertoe dienen.

    Wil je meer te weten komen over de steeds strenger wordende energiewetgeving of ben je op zoek naar een gekwalificeerd EPB, VC of ventilatieverslaggever? Neem gerust contact op met ons voor advies op maat en een vrijblijvende offerte.

     

    Afbeelding: https://www.gettyimages.co.uk/detail/news-photo/flemish-minister-president-kris-peeters-and-and-wim-dries-news-photo/154672963

     

    Bron: HLN

    Gerelateerde berichten

    Contacteer ons: 09 226 12 33

    Mail ons: info@mijnepb.be