Deel 2: Luchtdichtheid en oververhitting van kantoor MijnEPB

    May 2018

    Hieronder vind je informatie over de luchtdichtheid en oververhitting van ons kantoor.

    Lees meer over onze inspanningen en erkenning als “klimaatheld”.

     

    Luchtdichtheid van ons kantoorgebouw

    Een ander type van ventilatieverliezen zijn de lekverliezen langs spleten en kieren die je vindt in het gebouw. Dit kan worden getest door het uitvoeren van een blowerdoortest. Om zo weinig mogelijk ongecontroleerd warmteverlies via luchtlekken te hebben werden verschillende bouwmethodes tegen over elkaar afgewogen. Uiteindelijk bleek de traditionele methode met snelbouw en pleisterwerk in ons geval de beste keuze (houtskelet zou nog luchtdichter zijn geweest maar was minder interessant voor de grote overspanningen in ons kantoor). We behaalden uiteindelijk een zeer goede test van 1 m³/u.m². Ter vergelijjking: een passiefhuis legt een grens op van 0,65 m³/u.m² en de waarde waarbij wordt gerekend in de EPB-berekening wanneer het niet wordt gemeten bedraagt 12 m³/u.m². Een van de weinige lekken was de pivoterende voordeur die we omwille van esthetische redenen hebben geplaatst.

     

    Oververhitting beperken in kantoor

    De oververhitting in het kantoor is zeker ook een bepalende factor naar comfort toe. Je hebt verschillende oorzaken van oververhitting, de eerste is een externe factor (zon), de tweede oorzaak zijn interne warmtewinsten (personen, apparatuur, verlichting, …). Met beide oorzaken moet dus rekening worden gehouden in een studie naar oververhitting. Tot slot is het kantoor voorzien van zeer veel massa, waardoor we de temperatuur zeer constant kunnen houden.

    Bezonning: In de winter wil je zoveel mogelijk bezonning zodat de zon het gebouw kan opwarmen, in de zomer wil je er zo weinig mogelijk. Dit hebben wij gerealiseerd door het plaatsen van een oversteek boven de ramen. De afmetingen van de oversteek werden berekend zodat we in de winter optimaal genieten van de zon, zonder dat deze storend is voor de collega’s. In de zomer staat de zon hoger waardoor deze enkel ‘s morgens nog minimaal op het glas schijnt. Er worden buiten ook een aantal hoogstam loofbomen geplaatst, doordat deze hun blad verliezen in de winter hebben we de zonnewinsten en de beschaduwing wanneer we deze nodig hebben.

    Interne warmtewinsten: Het aantal personen en de gebruikte laptops, verlichting, schermen edm. kunnen we moeilijk gaan beperken. Dit zorgt er dus voor dat het kantoor langzaam aan wordt opgewarmd door de gebruikers. Dit gaan we deels tegen op twee manieren. De eerste is de passieve koeling die het gebouw een aantal graden kan doen afkoelen. De tweede manier is via het ventilatiesysteem, dit beschikt namelijk over een volledige bypass. Deze bypa2ss zorgt ervoor dat de afgezogen lucht niet meer wordt opgewarmd via de warmtewisselaar en we dus afkoelen via de buitenlucht (op voorwaarde dat deze kouder is dan binnen). Dit gebeurt dan vooral ‘s nachts, het ventilatiesysteem draait dan op volle toeren en koelt op deze manier het gebouw wat af. Door de grote thermische massa van het gebouw kunnen we deze aangename temperatuur constant houden gedurende de dag.

    Vragen? Geef ons zeker een seintje.

    Gerelateerde berichten

    Contacteer ons: 09 226 12 33

    Mail ons: info@mijnepb.be